Nitelikli Bir Tez Nasıl Yazılır?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
17 Ekim 2022, Pazartesi
Nitelikli Bir Tez Nasıl Yazılır?
Bir tezin nitelikli olması için ne tip özelliklere sahip olması gerektiği bu bölümde siz değerli öğrencilerimizle paylaşılmıştır.
Nitelikli Bir Tez Nasıl Yazılır?

Bir Tez Bildirisi Yazmaya İlişkin 5 Önemli Kural
Bir tez bildirisini tamamlarken uymanız gereken en temel kuralları bir araya getirdik. Ayrıca, size tez ifadelerinin doğru ve yanlış örneklerini sunacağız.

Kural 1: Açık ve net olun.
Okuyucuların anlayabileceği bir tez oluşturmalısınız. Farklı kişiler tarafından farklı şekillerde anlaşılmayacak bir cümle oluşturmaya çalışın. Açıklığa ulaşmak için tezinizi çok spesifik hale getirmelisiniz. Toplum, özgürlük veya bu türden bir şey gibi çok geniş kavramları kullanmaktan kaçının.

Örnek
Toplum eşcinsel evliliği kabul etmiyor çünkü buna hazır değil.
Yorum: Bu cümle bize hiçbir şey açıklamıyor. Hangi toplum? "Kabul etmiyor" ne demek? “Bunun için hazır değil” ifadesi de birçok şekilde yorumlanabilir. Cümle belirli olmadığı için doğru veya yanlış olamaz.

Düzeltilmiş örnek
Rusya Federasyonu'ndaki eşcinsel evliliklere karşı hoşgörüsüz tutumun ana nedeni, bu ülke hükümetinin askeri saldırganlığa yönelmesidir.
Yorum: Düzeltilmiş örnekte, hangi toplumdan bahsettiğimizi belirttiğimizi ve okuyucuya “eşcinsel evliliklere karşı hoşgörüsüz bir tutum” için daha somut bir neden sağladığımızı görebilirsiniz.

Kural #2: Bir soru veya zorunluluk değil, bir ifade tamamlayın.
Teziniz bir bildiri şeklinde yazılmalıdır. Soru veya emir cümlesi şeklinde tamamlarsanız duruşunuz belirsiz olacaktır. Soru formunda formüle edilmiş bir fikri nasıl kanıtlayabilirsiniz? Bu imkansız.

Örnekler
1. Sigara içen kişiler çocuklarını önemser mi?
2. Çocuğunuz varsa sigarayı bırakın!

Düzeltilmiş örnekler
Sigara içen ve gelecekte çocuk sahibi olmak isteyenler sigarayı bırakmalıdır çünkü sigaradan kaynaklanan zararlı maddeler çocuklarının sağlığını olumsuz etkiler.

Kural #3: Kendine güvenerek konuş.
Tez ve hipotez arasındaki farkı size açıklamak istiyoruz. Deneyler yaparken ve araştırma yazarken nasıl bir sonuç elde edeceğinizi bilmediğiniz için araştırmanızın başında bir hipotez oluşturabilirsiniz. Teorik çerçeve temelinde varsayımlarda bulunursunuz. Bir tez yazmaktan bahsettiğimizde, belirli bir konuda zaten araştırma yapmış, sonuçlar çıkarmış ve ana fikri, yani tezi oluşturabilirsiniz demek istiyoruz. Dolayısıyla, bir tezden farklı olarak bir varsayım şeklinde bir hipotez yazılabilir.

Örnek
Sistematik alkol tüketimi bir kişinin sağlığını etkileyebilir.
Yorum: Bu cümle sizce nasıl geliyor? Yazarın söylediklerindeki belirsizliği yansıttığına katılıyor musunuz? Görünüşe göre yazar uygun araştırma yapmamış ve duruşu desteklemek için güçlü argümanlar sunamıyor. Ayrıca, sunulan tez çok geniş ve geneldir.

Düzeltilmiş örnek
Uyuşturucu rehabilitasyon klinikleri her yaştan alkol bağımlısı için kesinlikle ücretsiz olmalıdır.

Kural #4: Yeterli uzunlukta bir tez oluşturun.
Kural olarak, bir tez bir cümle veya iki cümledir. Çok uzun veya çok kısa olmamalıdır. Teziniz çok uzunsa, onu iki cümleye veya başka bir ifadeye bölün. İfadenizin tüm paragrafı almaması gerektiğini göz önünde bulundurun. Okuyucuyu teze hazırlayan cümleler, arka plan bilgileri olmalı.

Örnekler
1. Bugün, gerçek dünyada arkadaştan çok sanal arkadaşa sahip olmak bir normdur çünkü birçok insan aşağılık kompleksinden mustariptir ve yüz yüze görüşmeye pek tahammül edemezler; ancak gerçek şu ki, çevrimiçi iletişim çözdüğünden daha fazla psikolojik sorunu kışkırtıyor.
2. Çevrimiçi iletişim, insanların her zaman iletişim halinde olmalarına yardımcı olur.
Yorum: İlk örnek cümle çok uzun ve çok fazla arka plan bilgisi içeriyor. Bu cümlede tez ifadesi açıkça belirtilmemiştir. Okuyucu yalnızca ana fikrin şu olduğunu varsayabilir: “çevrimiçi iletişim, çözdüğünden daha fazla psikolojik sorunu kışkırtır.” İkinci örnek cümle çok kısa ve bilgilendirici değil.

Düzeltilmiş örnekler
1. Çevrimiçi iletişim, çözdüğünden daha fazla psikolojik sorunu kışkırtır.
2. Düzenli çevrimiçi iletişim, 21. yüzyılda aile bağlarını güçlendirmek için en etkili araçtır.

Kural 5: Suçlamalar getirmeyin.
Suçlayıcı bir sesle yazmamaya çalışın. Bir kişi fikrinizi desteklemiyorsa, öfkeli hissedecek ve kanıtınızı doğru bir şekilde okumayacaktır. Buna göre, bu okuyucuyu ikna etmeyeceksiniz. Size karşı ön yargılı olacaktır.

Örnek
Hükümet obezite sorunu için suçlanıyor.

Doğru örnek
Obezite sorununu tetikleyen faktörlerden biri de hükümetin bu sorunla mücadele için yaptığı sosyal politika değişikliklerinin olmamasıdır.
Yorum: Düzeltilmiş örnek, ilk örneğe göre daha yumuşak geliyor. Okuyucunun problem üzerinde düşünmesini ve okumaya devam etmesini sağlamak için daha iyi bir şansı var.

 

 

Etiketler
ücretli yüksek lisans tezi yazdırma
ücretli doktora tezi yazdırma
ücretli lisans tezi yazdırma
essay yazdırma
yüksek lisans tezi yazdırma ücretleri
doktora tezi yazdırma ücretleri
lisans tez yazdırma ücretleri
güzel bir tez nasıl yazılır
iyi bir tez nasıl yazılır
bitirme tezi ücretleri
bitirme tezi fiyatları
güvenilir tez yazdırma siteleri
makale yazdırma
ücretli makale yazdırma
makale yazdırma ücretleri
makale yazdırma fiyatları
eskiz çizdirme
mimarlık bitirme projesi
mimarlık projesi yaptırma fiyatları
yüksek lisans hukuk tezi yazdırma
doktora hukuk tezi yazdırma
ilahiyat tezi yazdırma fiyatları
ilahiyat tezi yazdırma ücretleri
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın